Cum fac schimbarea către veganism?
Compasiunea  străpunge şi cele mai puternice armuri. După lansarea primului articol, am primit un val de întrebări, gânduri și emoții împărtășite, ceea ce mie mi-a confirmat idea că, flacăra iubirii există în fiecare dintre noi și că ea are nevoie de susținere și acceptare astfel încât să putem transmite acest suport mai departe. Cum fac schimbarea către veganism?

Compasiunea  străpunge şi cele mai puternice armuri. După lansarea primului articol, am primit un val de întrebări, gânduri și emoții împărtășite, ceea ce mie mi-a confirmat ideea că, flacăra iubirii există în fiecare dintre noi și că ea are nevoie de susținere și acceptare astfel încât să putem transmite acest suport mai departe.

Toate aceste discuții m-au inspirat să scriu aceste rânduri, despre obstacole, gânduri și obiceiuri pe care le avem cu toții și care ne fac inconsecvenți atunci când ne propunem ceva.

Primul pas a fost îndeplinit. Daca v-ați găsit răspunsul la întrebarea DE CE, ajungem la următoarea etapă:

CUM fac schimbarea către veganism?

Pentru a-mi asigura succesul noului meu obiectiv, am nevoie de un sistem care să mă conducă acolo.

Spuneam în prima parte, că odată ce am hotărât să adopt un stil de viață vegan, am început să caut strategii prin care să-mi mențin motivația și de a-mi contura identitatea unei persoane vegane. De ce să-mi schimb identitatea? Pentru că astfel alegerea de a mânca plante ca un nou obicei , va deveni natural și ușor.

UN VOT ÎN PLUS PENTRU PLANTE, O VIAȚĂ ÎN PLUS PENTRU ANIMALE

Tu știi despre tine că ești un carnivor. De unde ştii asta? Pentru că ai o dovada concretă cu privire la această credinţă. Țoţi anii de când consumi aceleaşi produse. Dacă citeşti o oră pe zi, ai dovada că eşti o persoană căreia îi plac carţile, dacă faci sport de 2-3 ori pe săptămână, concretizezi identitatea unui sportiv. Fiecare acţiune pe care o faci, este un vot acordat persoanei care vrei să devii. A alege plante în loc de carne, este un fel de auto-sugestie: „ Hey, poate că pot să fiu şi vegan de fapt!„

Veganismul nu este ceva la care ascensionezi, nu este ceva ce se întâmplă peste noapte şi nu este doar pentru cei care POT. Este un proces de învăţare şi de auto-cunoaştere pentru ORICINE. În cazul meu, prima dată am renunţat la carne şi apoi şi la celelate produse de origine animală. Desigur, fiecare dintre noi avem propriul ritm, important este să celebrăm fiecare mică schimbare în drumul către obiectivul nostru.

La început de drum am studiat foarte mult despre alimentaţie, reţete, schimbările benefice asupra organismului dar şi despre cum funcţionează mintea noastră în aşa fel încât să aleg plantele şi nu animalele.

Iată ce provocări am întalnit şi cum am găsit soluţii în a-mi susţine schimbarea:

Imaginea veganismului în viaţa socială şi apartenenţa la grup

Din punctul meu de vedere, acesta este poate cel mai important aspect care, odată cristalizat, jumătate din drum este parcurs, iar mintea nu ne mai poate sabota să renunţăm la planul nostru. Identitatea pe care mi-o însuşesc este imaginea pe care o am despre oamenii vegani şi despre cum îmi impactează relaţiile sociale. PAM-PAM!

Da, pentru că suntem fiinţe sociale şi vrem să câştigăm validarea celorlalţi şi astfel ajungem să facem parte din acele grupuri care seamănă cu noi, cu care avem lucruri in comun sau unde ne simţim în siguranţă. Discutând cu diverşi prieteni de-a lungul timpului, am tras concluzia că există 2 scenarii :

  • „prietena mea este vegană, însă nu am o problema cu asta pentru că îmi place super mult de ea ca om şi avem valori comune”
  • „am întâlnit câţiva oameni vegani iar unii dintre ei sunt agresivi şi au o atitudine superioară în discuţii,astfel nu-mi inspiră încredere. Nu mi-aş dori să mă indentific cu ei.”

Iată, 2 scenarii complet opuse. Atunci când am un sentiment de admiraţie sau am o valoare importantă în comun cu o persoană, îmi doresc să formez o relaţie sau un „trib” cu acea persoană şi cu timpul voi  începe să adopt incoştient aceleaşi obiceiuri, inclusiv alte valori precum veganismul.

În scenariul al doilea, recepţionezi un mesaj subliminal care sună cam aşa : „pe lângă faptul că e greu să mănânci doar plante, mai devii şi o persoană neplacută deci,sigur nu vreau să fiu vegan”

Dacă crezi sau ţi s-a transmis ideea că veganii se consideră mai superiori, mai iluminaţi sau cu stea în frunte, sa ştii că nu suntem .Şi dacă întâlneşti unul cu o asemenea atitudine, zâmbeşte-i frumos pentru că şi el este un muritor care n-a înţeles totul despre viaţă 😊

Eu cred că a fi vegan este un fel de a fi care inspiră prin ceea ce eşti şi faci. In primul rând cu oamenii şi apoi cu animalele. Dacă blamez pe cineva care nu-mi împărtăşeşte viziunea mea cu privire la animale, sau încerc constant să-i comunic în mod agresiv că este ceva în neregulă cu el, înseamnă că am uitat de unde am plecat eu. Nu te schimbi când eşti criticat ci te schimbi când primeşti suport şi căldură. Nu putem să controlăm nimic, însă putem decide cine vrem să fim.

Tips&Trics pentru DA plante, FĂRĂ animale

1. Sunt mândru de mine!

Orice trăsătură a identităţii mele de care sunt  mândru, îmi asigură mai multe şanse de succes în a-mi îndeplini obiectivul. Cu alte cuvinte, adu-ţi aminte cum ai raspuns la întrebarea DE CE şi care este motivaţia ta.

2. Fă-ţi un plan de alimentaţie.

Există sute de studii ce demonstrează faptul că, oamenii care îşi fac un plan, au semnificativ mai multe şanse de reuşită decât cei care nu o fac.Spre exemplu, fă-ţi o listă de cumpărături pentru săptămâna următoare cu ceea ce vei mânca.Sau dacă ţi se pare prea mult pentru început, începe cu 2-3 zile pe săptămână. Este important la început să ne concepem un plan de alimentaţie care să ni se pară simplu de realizat, astfel încât să ne ţinem de el. În timp, vei dori să creşti frecvenţa meselor doar cu plante.

3.Mediul trebuie să-ţi susţină noul obicei

Te-ai întrebat vreodată de ce când mergem într-un hypermarket, există acele insuliţe pe mijloc cu anumite produse la vedere?

Ei bine, ştiinţa care studiază comportamentul consumatorului,a demonstrat că şansele de a cumpăra/consuma un produs care este expus la nivelul ochilor sunt semnificativ mai mari decât acele produse care nu se află în aria noastră vizuală.

Dacă obişnuieşti să-ţi cumperi fructe spre exemplu, dar le ascunzi tot timpul în debara sau în frigider, există toate şansele să rămână acolo şi să le arunci când se strică.Îţi sună cunoscut, nu-i aşa?

 Toate alimentele pe care le ai la vedere în bucătăria/frigiderul tău , acelea au cea mai mare probabilitate de a fi consumate primele. Aşadar, pune un coş cu fructe pe masa din bucătărie sau pe biroul unde lucrezi , cu ceea ce îţi doreşti să consumi mai des. Poţi avea chiar şi diverse recipiente în care să ţii diverse seminţe : nuci, alune,caju etc, pe care dacă le ai la îndemână, sigur le vei consuma.

Prioritizează-ţi alimentele din frigider. Pune legumele pe rafturile care sunt în aria ta vizuală în aşa fel încât să fie prima ta alegere.

4.„Eu nu am timp să gatesc, ce pot să mănânc?”

Vorba „Keep it simple” chiar funcţionează când mănânci plante. Există nenumarate variante care o susţin. Mai mult decât atât, daca tragi linie după fiecare masă, vei vedea că ai caştigat mai multe resurse: SĂNĂTATE, TIMP şi BANI.

Mini-ghid pentru început :

-Nuci şi seminţe CRUDE de toate tipurile : caju,migdale,fistic,susan, cânepă,dovleac, in, seminţe de floarea soarelui, ovăz, nuci ( la noi în ţară avem din plin ) . Găseşti de cumpărat pe diverse site-uri la preţuri foarte decente.Cel mai indicat este să le consumi hidratate pentru a-ţi lua maximum de nutrienţi din ele. Le poţi pune într-o cană cu apă peste noapte iar dimineaţa ţi le poţi pune într-un recipient pe care să-l iei cu tine la birou sau la şcoală.

-Avocado! Unul dintre cele mai sănătoase şi hrănitoare alimente existente. Pe lângă faptul că este hrănitor , este şi foarte accesibil ( o pungă de avocado de aproximativ 5-6 bucăţi costă 12-13 lei)

– Fructe de tot felul, cu cât mai variate cu atât mai bine, însă menţionez în special : banane, curmale, smochine, fructele de pădure şi mango

-Fasole de toate tipurile. Când eşti la birou, poţi da fuga la magazinul din colţ, unde sigur găseşti conserve de linte, năut, quinoa,mazăre etc. Le poţi amesteca cu roşii,castraveţi şi ce iţi mai place ţie, câteva condimente şi iată, ai o salată proteică săţioasă.

-pudra de maca şi spirulină.Iţi asigură energia necesară unui efort fizic intens, mai ales dacă faci sport. Poţi să faci un shake cu fructe dimineaţa, găseşti nenumarate reţete pe internet care nu-ţi iau mai mult de 10 minute

-legumele crucifere : conopidă, brocoli etc. Le pui în tigaie cu un pic de ulei şi un strop de apă şi sunt gata în 10 minute

Iată deci, că se poate. Şi trebuie să-ţi spun că mai există muulte alte variante. Gaseşti reţete pentru orice : de la brânză vegană home made până la crispy strips vegane.

Poate că acum îți va fi mai uşor să devii vegan. Tot ceea ce am descris în aceste 2 articole sunt aspecte şi situaţii pe care le-am trăit şi care m-au provocat să înţeleg mai multe despre ce anume ne motivează în acţiunile pe care le facem. Pentru că noi oamenii în esenţă, cu toţii vrem să fim mai buni , să evoluăm şi să ne mândrim cu ceea ce suntem însă avem nevoie de sprijin şi cred că este esenţial să învăţăm să oferim suport şi înţelegere pentru ritmul fiecăruia. Un pas în faţă este un pas în faţă. Este ca atunci când ai făcut primii paşi în copilărie şi mama a fost acolo să te ţină de mână.

„Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume” – Mahatma Ghandi

Cu drag,

Lăcrămioara Hagy

Alte
articole