Cum să devii vegan (prima parte)
Mulți prieteni mă întreabă deseori cum este să fii vegan. Mereu aud întrebări de tipul: ”și te saturi?”, “nu ți-e poftă?” sau “din ce îți iei proteina?” Ca răspuns, m-am decis să scriu câteva cuvinte, din perspectiva mea, despre cum să devii vegan.

Mulți prieteni mă întreabă deseori cum este să fii vegan. Mereu aud întrebări de tipul: ”și te saturi doar cu legume?”, “nu ți-e poftă de carne sau de brânză?” sau “din ce îți iei proteina?” Răspunsurile sunt simple și totuși incredibile. Când sunt departe de propriile convingeri, oamenii devin circumspecți. Printre prietenii mei curioși, mai există și aceia care îmi spun adesea “aș vrea să mănânc mai multe alimente din plante dar îmi place carnea, nu pot sa renunț, tu cum faci?“. Înțeleg perfect afirmația de mai sus. Vrem să introducem un obicei nou dar totul pare atât de complicat încât renunțăm ușor. Ca răspuns la multitudinea de întrebări despre veganism, m-am decis să scriu câteva cuvinte, din perspectiva mea, despre cum să devii vegan.

Am fost carnivoră 30 ani. Ca și tine. Și dacă îți dorești să devii  vegan, e necesar să intri într-un proces mai profund, prin care să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, în care  să faci alegeri pentru tine indiferent de ceea ce te-a învățat de-a lungul timpului societatea, grupul de prieteni sau familia. Înseamnă să pornești din inima ta sau din centrul ființei tale. Apoi, vei găsi și CUM.

Află care este propriul tău DE CE

Toate deciziile importante din viața noastră au o motivație puternică în spate. Fie este o valoare insuflata din familie încă din copilărie, fie este vorba despre o experiență puternică, fie încercăm să ne găsim propria misiune în lume. Un obicei care nu este susținut de o credință puternică se va pierde pe parcurs. Totul începe de la întrebarea DE CE. Și, ca să-ți ofer câteva hint-uri, te invit să privești în universul tău interior.

Poate că de multe ori ai afirmat “eu iubesc animalele” sau “îmi pasă de planetă” ori urmărești  știri și articole despre incendii și alte dezastre cauzate de clima schimbătoare. Uneori chiar discuți cu colegii sau prietenii despre aceste știri cu îngrijorare și o oarecare părere de rău. Dar chiar așa este? Chiar credem ceea ce spunem? Acum te invit să-ți răspunzi ție la următoarele întrebări:

  • de ce este ok sa mănânc un porc și nu pot să mănânc un câine?
  • dacă iubesc animalele, de ce doar unele sunt demne de iubirea mea?
  • de ce clima a luat-o razna și oare cum s-a întâmplat asta?
  • de ce ar trebui să mă opresc din a consuma produse animale?

 Ce cred, ce știu despre asta?

Ok, dacă ai răspuns sincer la întrebările de mai sus, cu siguranță există deja un conflict în interiorul tău. Nu poți să iubești animalele și totuși să le mănânci. O voce interioara îți spune că ceva nu este în regulă dar nu știi ce. Aici intervin propriile noastre credințe.

Vorbim despre acele convingeri pe care la avem de o viață, că este sănătos să mănânci brânză, ca nu poți să fii sportiv dacă nu îți iei proteina din carne sau ca a fi vegan înseamnă să mănânci doar salate  și asta nu e deloc interesant. În plus, facem parte din grupuri în care este normal să mănânci carne și este anormal să fii vegan.. sau cel puțin ciudat.

Cum ar fi dacă ți-ai pune la îndoială toate convingerile pe care le ai? Daca ai începe să chestionezi tot ce știi în legătură ce acest stil de viață și te-ai întreba “oare ceea ce știu este adevărat? ” , “de unde știu asta?”, “m-am informat cu privire la acest subiect?” (poți aplica acest principiu în orice alt aspect al vieții tale) și chiar să te întrebi “cum să devii vegan?”

Drumul personal

Cam așa s-a întâmplat și în cazul meu. Am crescut de mică cu animale în casă (câini și pisici) și mereu am susținut că iubesc animalele. Acum câțiva ani, însă, am început să mă întreb dacă chiar așa este. Mă întrebam de ce e ok să protejăm doar unele animale și pe unele să le consumam. În același timp, aveam convingerea că e greu sa trăiești fără produse animale, că veganismul e ceva extremist și complicat, așa că am ajuns sa am conflicte interioare.

Asta până când, într-o seară, când stăteam singură la masa mea din bucătărie și mâncam o bucată de piept de pui. Brusc, ceva din interiorul meu mi-a spus “nu mai ai nevoie de acest aliment“, așa că fără nici o ezitare, am luat toată carnea și am aruncat-o la gunoi. Ce s-a întâmplat după aceea? NU am mai mâncat carne deloc. Mă uitam în vitrină la preparatele colorate și ispititoare fără să mă mai convingă să le consum.

Asta a fost cu carnea dar sa nu credeți că am renunțat și la celelalte produse animale imediat. Din contră, am suplimentat lipsa cărnii cu un consum mai mare de lactate. Însă, după un timp am început să am un disconfort fizic permanent. Mă simțeam balonata, aveam coșuri dureroase pe față, apatie și o stare generala proastă.

Simțeam că ceva nu este ok în legătura cu lactatele dar nu știam ce. Așa că am început să studiez articole, să urmăresc diverși nutriționiști. Mi-am chestionat toate cunoștințele de pe Facebook (chiar și pe cei pe care nu-i cunosc în realitate și despre care știam că sunt vegani), am vizionat și câteva documentare pe aceeași temă. După ce am văzut filmele “What the health” și “Game changers“,  mi-am propus să testez o alimentație bazata doar pe plante.

Cea mai bună decizie

Mi-am zis că doar așa pot sa aflu ce este mai bine pentru mine. Și am testat timp de 2 săptămâni. Ce s-a întâmplat in aceasta perioada? Am început să mă simt din ce în ce mai bine, să am mai multă energie fizică, coșurile de pe față au încetat să mai apară și cea mai importanta lecție este că am început să mă bucur de ceea ce mănânc, sa-mi focalizez atenția pe gusturile din farfurie și să fiu prezentă. A manca a devenit o experiență faină cu emoții pozitive.

Pentru mine aceste schimbări au fost suficiente astfel încât să mă motiveze să găsesc strategii prin care să-mi schimb identitatea, aceea de fi o persoana vegană . De aici am început să studiez și alte forme și  mijloace prin care pot să fac mediul înconjurător mai bun, mai sustenabil, mai iubitor față de orice vietate. Este una dintre cele mai bune decizii din viața mea și sunt mandră de această realizare.

Așadar, te invit și pe tine să te auto-provoci și să pornești prin a afla care este propriul tău DE CE. Ce ai putea avea de câștigat dacă ai deveni vegan? Cum să devii vegan?

Voi reveni în a doua parte a articolului cu strategii și informații care te vor ajuta să adopți o convingere nouă: SĂ FII VEGAN ESTE UȘOR!

Cu drag,

Lăcrămioara Hagy

Alte
articole