Unul dintre cele mai nostalgice gusturi ale copilăriei și adolescenței mele este cel de cozonac cu lapte cald, savurat după Crăciun, într-o dimineață rece de iarnă. Acest gust a rămas mereu în amintirea mea, iar după ce am adoptat un stil de viață vegan, mi-a lipsit cu desăvârșire. Cozonacii bunicii erau mereu plini cu ouă, vanilie, nucă și cacao din belșug, un gust pe care nu l-am mai regăsit până de curând, când am îndrăznit să încerc o rețetă de cozonac vegan cu nucă și ciocolată.
Vă împărtășesc cu drag această rețetă de cozonac tradițional, pregătit din ingrediente vegetale alese, în speranța că acesta vă va îmbogăți masa de Crăciun și va bucura membrii familiei și prietenii invitați la masă.
Pentru 3 cozonaci cu nucă și ciocolată de aproximativ 600 gr aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Aluat:
- Făină de cozonac (000) – 600 gr
- Zahăr brut din trestie de zahăr – 75 gr
- Lapte de ovăz/soia/migdale – 300 gr
- Unt vegan (recomand Vegan Block de la Naturli, utilizat pentru această rețetă) – 165 gr
- Drojdie proaspătă – 25 gr
- Esență de vanilie – o jumătate de fiolă sau un plic de zahăr cu vanilie de Bourbon
Cremă:
- Cacao – 60 gr
- Nucă tocată – 300 gr
- Nectar din flori de cocos – 150 gr
- Zahăr brut din trestie de zahăr – 150 gr
- Curmale fără sâmburi făcute pastă – 90 gr
- Ulei bio de portocale – o jumătate de fiolă
Eu am folosit pentru frământarea aluatului un robot de bucătărie, utilizând cârligul de frământare.
Mai întâi se amestecă ingredientele uscate – făina și zahărul, apoi se adaugă laptele și esența de vanilie. După ce frământați aproximativ 15 minute (este important acest timp pentru activarea glutenului din făină și creșterea elasticității aluatului), adăugați drojdia și continuați frământarea încă 2 minute. Apoi adăugați untul la temperatura camerei, câte o lingură odată, cam la un minut distanță, lăsând untul să se încorporeze în aluat. După ce tot untul a fost încorporat în aluat, continuăm frământarea până când obținem un aluat frumos adunat într-o bilă, puțin lipicioasă. Lăsăm aluatul într-un vas acoperit cu un prosop la temperatura camerei, timp de aproximativ 30 de minute, timp în care pregătim crema cozonacului, utilizând un robot de bucătărie simplu cu lamă S. Toate ingredientele cremei se amestecă bine în robot la viteză medie. Atât de simplu 🙂
Pregătim cele 3 tăvi de copt – le ungem cu puțin ulei.
Pe masă presărăm puțină făină, împărțim aluatul în 6 părți egale. Întindem cu făcălețul o mingiuță de aluat, adăugăm cremă (împărțită și ea în 6 părți egale), facem un rulou. Cu două rulouri facem o împletitură simplă și punem cozonacul în tava de copt. Repetăm pentru toți cei 3 cozonaci. Mai lăsăm încă 30 de minute la dospit cozonacii pe masă, apoi îi punem în cuptorul preîncălzit la 190-200 grade timp de 30-35 min (de verificat până când aceștia devin bine copți. La final, putem să îi ungem cu apă cu zahăr pentru a obține luciul specific cozonacilor.
Et voila! Cozonaci tradiționali pufoși și delicioși pentru o masă de Crăciun vegană plină de compasiune și dragoste.
Cu drag,
Diana Bejan
Owner & Vegan Pastry Chef – Prăjitură din Natură
Unul dintre cele mai nostalgice gusturi ale copilăriei și adolescenței mele este cel de cozonac cu lapte cald, savurat după Crăciun, într-o dimineață rece de iarnă. Acest gust a rămas mereu în amintirea mea, iar după ce am adoptat un stil de viață vegan, mi-a lipsit cu desăvârșire. Cozonacii bunicii erau mereu plini cu ouă, vanilie, nucă și cacao din belșug, un gust pe care nu l-am mai regăsit până de curând, când am îndrăznit să încerc o rețetă de cozonac vegan cu nucă și ciocolată.
Vă împărtășesc cu drag această rețetă de cozonac tradițional, pregătit din ingrediente vegetale alese, în speranța că acesta vă va îmbogăți masa de Crăciun și va bucura membrii familiei și prietenii invitați la masă.
Pentru 3 cozonaci cu nucă și ciocolată de aproximativ 600 gr aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Aluat:
- Făină de cozonac (000) – 600 gr
- Zahăr brut din trestie de zahăr – 75 gr
- Lapte de ovăz/soia/migdale – 300 gr
- Unt vegan (recomand Vegan Block de la Naturli, utilizat pentru această rețetă) – 165 gr
- Drojdie proaspătă – 25 gr
- Esență de vanilie – o jumătate de fiolă sau un plic de zahăr cu vanilie de Bourbon
Cremă:
- Cacao – 60 gr
- Nucă tocată – 300 gr
- Nectar din flori de cocos – 150 gr
- Zahăr brut din trestie de zahăr – 150 gr
- Curmale fără sâmburi făcute pastă – 90 gr
- Ulei bio de portocale – o jumătate de fiolă
Eu am folosit pentru frământarea aluatului un robot de bucătărie, utilizând cârligul de frământare.
Mai întâi se amestecă ingredientele uscate – făina și zahărul, apoi se adaugă laptele și esența de vanilie. După ce frământați aproximativ 15 minute (este important acest timp pentru activarea glutenului din făină și creșterea elasticității aluatului), adăugați drojdia și continuați frământarea încă 2 minute. Apoi adăugați untul la temperatura camerei, câte o lingură odată, cam la un minut distanță, lăsând untul să se încorporeze în aluat. După ce tot untul a fost încorporat în aluat, continuăm frământarea până când obținem un aluat frumos adunat într-o bilă, puțin lipicioasă. Lăsăm aluatul într-un vas acoperit cu un prosop la temperatura camerei, timp de aproximativ 30 de minute, timp în care pregătim crema cozonacului, utilizând un robot de bucătărie simplu cu lamă S. Toate ingredientele cremei se amestecă bine în robot la viteză medie. Atât de simplu 🙂
Pregătim cele 3 tăvi de copt – le ungem cu puțin ulei.
Pe masă presărăm puțină făină, împărțim aluatul în 6 părți egale. Întindem cu făcălețul o mingiuță de aluat, adăugăm cremă (împărțită și ea în 6 părți egale), facem un rulou. Cu două rulouri facem o împletitură simplă și punem cozonacul în tava de copt. Repetăm pentru toți cei 3 cozonaci. Mai lăsăm încă 30 de minute la dospit cozonacii pe masă, apoi îi punem în cuptorul preîncălzit la 190-200 grade timp de 30-35 min (de verificat până când aceștia devin bine copți. La final, putem să îi ungem cu apă cu zahăr pentru a obține luciul specific cozonacilor.
Et voila! Cozonaci tradiționali pufoși și delicioși pentru o masă de Crăciun vegană plină de compasiune și dragoste.
Cu drag,
Diana Bejan