Se spune despre pregătirea deserturilor că este o formă de terapie, un mod de a fi prezent, o stare de mindfulness. Eu cred foarte mult în acest lucru. Aleg mereu să bucătăresc ceva atunci când am nevoie de un moment de liniște și relaxare doar pentru mine. Un desert care îmi face plăcere să îl pregătesc mereu este tortul vegan cu muuuultă ciocolată. Este un desert decadent de care se vor bucura cei cu care decizi să îl împarți.
Poate e un moment bun să pregătești o surpriză dulce pentru prietena ta care e cam tristă în perioada asta. Sau pentru sora ta care tocmai s-a mutat în casă nouă. Sau pentru prietenul tău cel mai bun care sărbătorește schimbrea jobului. Sau pentru iubitul/iubita care adoră ciocolata. Sau pentru ai tăi care se bucură mereu când mergi în vizită. Saaaaau, pur și simplu pentru tine, ca să te răsfeți, că e momentul să te gândești și la tine! 🙂
Pregătirea tortului:
Ia să vedem de ce avem nevoie pentru pregătirea unui tort cu ciocolată și zmeură, cam de vreo 10 persoane.
Ingrediente pentru un tort de 1.8 kg in tava de 26 cm:
Blat: Banane fără coajă – 270 gr, Lapte soia / migdale – 25 gr, Oțet din mere – 6 gr, Zahăr brut din trestie de zahăr – 250 gr, Seminte de chia – 11 gr, Unt vegan/ulei de cocos – 90 gr, Făina albă de grâu – 230 gr, Praf de copt – 6 gr, Bicarbonat de sodiu – 6 gr, Nucă coaptă – 40 gr, Suc de portocale – 100 gr, Esență de Portocale – un sfert de fiolă, Sare de Himalaya – 3 gr, Ciocolată neagră bucăți – 40 gr, Cacao naturală – 30 gr
Cremă: Lapte de migdale/soia – 400 gr, Zahăr brut din trestie de zahăr – 60 gr, Unt vegan/ulei de cocos – 40 gr, Ciocolată neagră – 160 gr, Sare roz de Himalaya – 1 gr, Amidon din porumb – 20 gr, Cacao naturală – 15 gr
Zmeură congelată – 250 gr
Decor: fructe, nuci alune, fistic, fructe deshidratate, etc. – după preferințe

- Se pregătește mai întâi crema. Aceasta va trebui sa stea câteva ore la rece pentru a avea consistența potrivită pentru montaj.
- Apoi se pregătește blatul, care va trebui sa stea câteva ore la rece înainte de a fi montat tortul.
- Apoi se montează tortul, se lasă 2-3 ore la frigider, apoi este gata pentru servit.
Pregătirea cremei:
Într-o oală mică se varsă laptele în care se adaugă ingredientele uscate (amidonul din porumb, cacaoa, sarea roz și zahărul brut din trestie de zahăr). Se fierb împreună timp de maxim 2 minute apoi crema rezultată se toarnă fierbinte într-un vas peste ciocolata neagră și untul. Se lasă timp de 1-2 minute (până când se topește ciocolata). Apoi se amestecă bine cu un tel sau se blendează compoziția (de preferat se blendează, pentru o omogenizare perfectă).
Crema rezultată are o consistență moale, lichidă. Nu te speria, se va întări peste noapte 😊. Peste crema moale se așează un strat de folie alimentară (direct pe suprafața cremei pentru a evita formarea unei pojghițe). Apoi se lasă la frigider peste noapte (are nevoie de minim 6 ore pentru a se întări).
Pregătirea blatului:
Se tapetează tava cu hârtie de copt (de preferat, se utilizează o tavă rotundă cu fund detașabil). Se pregătesc ingredientele uscate – făina + praf de copt + bicarbonat de sodiu + sare + cacao.
Se pregătesc ingredientele umede astfel:
- Semințele de chia se hidratează cu laptele, se adaugă oțetul (se lasă minim 5 minute la hidratat)
- Sucul de portocale se amestecă bine cu zahărul brut, esența de portocale și untul topit
- Se adaugă bananele pasate cu o furculița, lăsând și bucățele mai mari de banană. Apoi se amestecă toate ingredientele umede împreună.
Peste ingredientele umede se adaugă cele uscate, se amestecă ușor cu o spatulă până când se omogenizează (nu mai mult!). Apoi se adaugă ciocolata și nuca și se distribuie aluatul uniform în tavă.
Se lasa la cuptor timp de 35 de minute la 180-190 de grade celsius. Blatul răcit la temperatura camerei se mai lasă la frigider aproximativ o oră pentru a putea fi mai ușor pregătit pentru montaj. Blatul se taie în 2 felii egale cu un cuțit de pâine.

Montajul tortului:
După ce am tăiat blatul în 2 felii egale, așezăm partea inferioară pe un suport. Peste blat se distribuie uniform 350 gr de cremă, omogenizată cu o spatulă (aproximativ 2 treimi din cremă). Deasupra cremei se distribuie uniform cele 250 gr de zmeură congelată, apoi se așează blatul superior, apăsându-l ușor peste cremă și fructe. Restul de cremă se distribuie uniform peste blatul superior, după care se lasă la frigider 2-3 ore.
Tortul se poate decora cu fructe de pădure proaspete, fructe deshidratate, nuci, alune, fistic, frunze de mentă. Orice aveți la dispozitie și îți face plăcere să utilizezi pentru decor. Se poate porționa imediat pentru servire.
În contul nostru de Youtube găsești un filmuleț cu pregătirea cremei și montajul tortului:
Dacă îți dorești să te bucuri de experiența acestui tort de ciocolată însă timpul tău este limitat, găsești ready to make kitul nostru de tort de ciocolată cu zmeură, pe care îl putem livra oriunde în țară:
KIT Tort Raspberry Choco
Bucură-te de lucrurile frumaose din viața ta, de momentele dulci petrecute alături de oamenii dragi ție, de momentele pe care ți le acorzi ție, cele în care te bucuri de tine și în care te regăsești mereu și mereu.
Cu drag,
Diana Bejan
PS important: Pentru această rețetă am utilizat produsele partenerilor noștri Naturli, o rețetă pregătită împreună cu ei pentru Veganuarie, un program promovat în România de către Asociația Veganilor din România și Start 22.