Legenda spune că una dintre cele mai mari dificultăți ale unui vegan este să se trezească devreme doar pentru a mulge migdalele.. sau soia.. sau cocosul.. sau.. wow, câte variante! 😅 Lăsând gluma la o parte, laptele vegetal nu a fost niciodată mai accesibil și mai delicios ca acum.. că de sănătos, mereu a fost. M-am gândit să vă scriu, în câteva cuvinte, experiența mea cu laptele vegetal pentru începători.. de la mulsul boabelor de soia până la clătite minunate! Glumesc, din nou, nu am muls niciodată boabele de soia.. 😂 m-am rezumat să cumpăr de la magazin, dar poate, în viitor, voi experimenta și laptele făcut în casă. Revin atunci să vă povestesc de laptele de casă, cu versiunea “Laptele vegetal pentru avansați”!
Sortiment
Este practic imposibil să nu găsești măcar un tip de lapte vegetal care să îți placă. De ce? Pentru că se poate face din soia, migdale, orez, cocos, grâu, caju, mazăre, alune de pădure.. Și încă enorm de multe variante, pe care sincer nici eu nu le-am încercat încă. Și apoi, să nu mai spunem că există lapte vegetal îndulcit sau neîndulcit, cu vanilie sau ciocolată. Combinații de orez cu cocos sau soia și migdale. Chiar lapte barista, special pentru o cafea delicioasă cu o spumă minunată! S-au dus vremurile alea de acum 10 ani când exista un singur lapte vegetal în magazine. Era unul de soia, fad, înecăcios, parcă fără vreo treabă cu papilele gustative.. Cel puțin ale mele, care sincer, erau profund indignate.. 😖
La capitolul accesibilitate.. nu cred ca există supermarket care să nu aibă cel puțin (atenție, am scris cel puțin) 2-3 tipuri de lapte vegetal. Căci dacă ne referim la hypermarket-uri, acolo deja poți alege în funcție de gramaj, ambalaj, sortiment, nutrienți, culoarea ambalajului… Este foarte fain că, la unele sortimente, există și monoporții. Adică mici cutiuțe de lapte vegetal, numai bune de luat într-o excursie sau de băut rapid. Sunt minunate pentru copii, dar și pentru cei mari, căci toți suntem copii până la urma urmei, nu?
Nici nu vă mai spun cât de sănătos este, că are puține calorii, că este nutritiv, că nu este inflamator și așa mai departe, pentru că fiecare lapte vegetal are proprietăți diferite, iar beneficiile preferatului vostru vă las pe voi să le descoperiți! Tema pentru acasă! 😂
Cappuccino
Un lucru absolut minunat, parcă gândit de divinitate, este cappuccino.. Licoarea zeilor, cafeaua, îmbinată cu o băutură dulce, cremoasă, cu o spumă aerată și cu o aromă demnă de ajuns chiar și pe cele mai pretențioase papile gustative.. Personal, mă aflu într-o frumoasă poveste de dragoste cu laptele de cocos la capitolul cafea.. Deși uneori trișez și mai folosesc și laptele de migdale sau de soia.. Cel de cocos nu se supără, pentru că de fiecare dată tot la el mă întorc 😁. Aici deja este vorba de alegerile fiecăruia. Preferințele nu se discută, așa-i? Recunosc că mă răsfăț zilnic cu cappuccino, având un espressor micuț, fără fițe (a fost sub 200 lei), care face o cafea delicioasă, iar laptele îl spumează minunat. Fără să fac reclamă (🤐) , laptele barista de la Alpro se spumează absolut minunat.
Tot referitor la cafea, există varianta când sunt pe fugă sau în călătorii. Absolut mereu găsesc o cafenea care să aibă cel puțin (din nou, am scris cel puțin) un tip de lapte vegetal. În general este găsit cel de soia sau cel de migdale. Totuși, în majoritatea cafenelelor există și preferatul meu, cel de cocos, sau alte variante. Mă repet, fără să fac reclamă (🤐), dar merită menționat acest aspect. Pentru cei ce adoră să bea muuuultă cafea, paharul mediu (care de fapt este imens) de la 5ToGo (Mister Big) costă 10 lei, indiferent de tipul de lapte adăugat.
Sau puteți lua paharul mic, normal, dar costa tot 10 lei cu lapte vegetal și heei.. Cine nu ar vrea mai mult la același preț?! 😏 Eu cred ca cei de la 5ToGo știu cât de bun e laptele vegetal și au spus că efectiv nu trebuie să te limitezi la un pahar mic.. Latte-ul lor vegetal este foarte, foarte bun..
Clătite delicioase
Mai dau un singur pont în acest articol referitor la laptele vegetal pentru începători, ca mine.. CLĂTITELE! 😍 Da, clătitele cu lapte de soia sunt wow. Cea mai rapidă, ușoară și absolut delicioasă rețetă de clătite este făcută din 3 ingrediente: faină, lapte de soia cu vanilie și puțin, puțin de tot, ulei pentru prăjit. Nu am o rețetă exactă pentru că bunica spune că o gospodină bună potrivește totul din ochi (glumesc, nu am o rețetă pentru că e atât de simplă încât chiar se poate face la ochi). Eu pun faină cât consider pentru câți oameni mănâncă, apoi efectiv pun lapte de soia cu vanilie și amestec bine bine, până se face o compoziție fluidă, asemănătoare cu cea a smântânii de gătit. (apropo, să vedeți ce bună e smântâna de gătit vegetala, dar vorbim altă dată)
Le prăjesc frumușel în tigaia unsă cu doar un strop de ulei, iar apoi le așez pe o farfurie. Un mic secret, până sunt gata toate, farfuria pe care pun clătitele o acopăr cu o folie alimentară și astfel clătitele se mențin calde și moi până la servire. 😏 (Știu, o să vă enerveze să puneți folia, apoi să o dați într-o parte la fiecare clătită, apoi să o puneți la loc.. dar merită!)
Cam atât despre laptele vegetal pentru începători! Am obosit și parcă mă cheamă un cappuccino fierbinte și spumos.. cu lapte de cocos, evident! ☕️ Până data viitoare aprofundez și poate ne vedem cu ceva mai de avansați! 😂
Cu drag,
Bianca 💜